Kedves kommentelo kerdesere valszolva semmi sem tortent a parton, tul lusta voltam meg megmozdulni is, igaz nagyon fujt a szel, majdnem hogy faztam, azert ket kisebb feltenyernyi megperzselodest beszereztem. De mar vannak furdozok a tengerben es turistak a helyi szallodaban.
Ma latogatast tettunk Vallettaban, nevezzuk fovarosnak, de gyalogszerrel konnyeden bejarhato, szal a merete szerint nem lenne fovaros. Egy masik fajta buszt sikerult kifogni, amin a leszallojelzo egy kotel, amit huzkodni kell - persze a plafonon van, hol mashol - ha le akarunk szallni rola. Tomerdek mennyisegu Szuz Maria es csaladtagjait abrazolo kep van felragasztva a sofor feje fele es aki felszall a buszra keresztet vet. En meg csak nezek.
Egyebkent a maltai kozlekedes vegre valahara reform alatt van, mert innen eljutni egy masik varosba ugy lehet, ha eloszor bebuszozol a fovarosba, majd onnan vissza a masik varosba, ha az mondjuk a ellenkezo iranyba van. Kerestem a logikat, nem talaltam.
Ezt le kell, hogy irjam, mert a turistak nagy segitsege a nyilvanos toilet, ami itt tenyleg nyilvanos es ingyenes, szal nem kell aggodni, hogy ha iszom utana hova teszem.
Delutan lakasnezo utan friss zoldsegeket vasaroltunk a vacsihoz. A paradicsomnak olyan ize van, mint ami 15 eve termett a nagymamam kertjeben. Nincs muiz, van szine es ize, megpedig milyen! szezonja van a nagyszemu babnak, amibol mi otthon babletykot kavarintunk vasarnapi ebedre. Na itt ezt nyersen eszik es meghamozzak a babszemeket, a belsejet eszik ki, idoigenyes, de ra lehet kapni, mint a szotyira. A cukkininek is szezonja van, bar ugy nez ki mint a tok, csikos. Van belole nagy es egeszen kicsi is, az a meret mint a mi csemege uborkank. Penteken ebbol lesz tejszines penne. A zoldseges bacsi sajat keszitesu maltese cheese-e is meger 10 pontot, konnyu es kivul fuszer kereg boritja, dobtunk belole a salira, de hasznaljak szendvicsbe vagy tomik magaba.
Ami itt veszelyes az a kenyer, egyszeruen ellenalhatatlan, reggelente pedig olyan illatok jonnek a kis boltokbol, hogy a nyaltermelodes meg alomban megindul. Pastizzi, igy hivjak az allandoan friss peksutiket, amibol van ricottaval es borsoval toltott. En a sajtos parti vagyok, kb egy egesz tepsivel fel tudnek falni. Nem elhanyagolhato az sem, hogy 30 centbe kerul egy darab.
A gasztronomia temat meg folytatjuk mert megerne egy igazan hosszu es kulonallo bejegyzest, de most megyek aludni, mert hosszu volt ez a nap! jo pihenest az olvasoknak is!