máj
5

Tegnap voltam az elso maltai nyelvoran, ahol megtudtam, hogy a maltai nyelv az arab nyelv egyik nyelvjarasabol alakult ki es 70%-ban az arabon alapul, a tobbi pedig olasz. A kis csapat felallasa, 5 pasi es jomagam. Harom brit egyed, egy marokkoi es egy libiai fogorvos a menekult aradatbol. Az arabok fele aranyban megertik a maltai nyelvet, a britek isten tudja miota elnek mar itt, de eddig sajat bevallasuk szerint lustak voltak a nyelvet megtanulni. Az egyik faszi 13 eve el itt, maltai felesege van, gyerekei es nem beszeli a nyelvet. Ot kitettek a melohelyerol es most dobbent ra, hogy nem talal allast nyelv nelkul. Jah kerem, az hogy britek vagyunk, mar nem eleg, a tortenelem halad tovabb :-)

A tanfolyam junius vegeig tart, haromszor ket ora egy heten, a tancsi bacsi szerint ezutan kepesek leszunk alapfokon kommunikalni. Mivel en regisztralt munkakereso vagyok, kotelezo jarnom, de ha elhelyezkedem is folytathatom a tanulast, ami nagyon jo dolog, nem kell fizetni erte.

Elgondolkodtam, ez azt jelenti, hogy az arabot is erteni fogom? egy magyar reszerol ez nem volna rossz teljesitmeny. Csak hogy erzekeljetek a nehezseget, kb 10 szobol kettore tudok visszaemlekezni, egyet tudok hibatlanul visszamondani, a masikat pedig pedzegetem. Egy kis pelda: Il-lejla t-tajba= jo estet! udvozlesbol kereken het darab van.

Estere sikerult helyet foglalnunk spinning orara, gondoltam lecsekkolom mi a stajsz az edzoteremben :-) kedves most volt eloszor, fent maradt a bringan, igaz a feje a lila es a voros kozott mozgott, szinben. Pedig az ora kb. a fele sem volt az itthon megszokottnak (amihez mi szokva vagyunk), es hat a logikai felepitest nem talaltam benne, tutti most mar, hogy kell nekik egy hajcsar edzo a szemelyemben :-))))

Honvagyam van, hianyoznak a barataim :-((((

A bejegyzés trackback címe:

https://maltai-tortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr352879051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barkorka 2011.05.05. 20:02:56

helló csajszi! :)
tetszik azért ez a nyelviskolás dolog, de azon viszont meglepődtem, hogy az angol pasi ennyire nem vette a fáradtságot 15 év alatt, hogy legalább motyogjon valamit máltaiul....
a spinninges rész nagyon tetszett! újabb adalék, hogy megcsináld az oktatói papírt, már ha kérik ott kint, nem kérdezted meg? :))

az utolsó pedig azért szívmelengető volt! :)))

Missszisz 2011.05.05. 20:53:02

@barkorka: Hat mar egy hete honvaggyal kuzdok, gondoltam is, hogy irok, hogy azert nem csak fenekig tejfel itt sem az elet. Hianyoznak a megszokott dolgok, a bevett ritualek, Ti es meg a melohely is, mint intezmeny :-)
Most felmerest vegzek melyik a legnepszerubb mozgasforma :-)
Az itt elo angolok nagy resze nem beszeli a nyelvet, vagy hosszu evek utan is csak torve.
süti beállítások módosítása